Jak Vendelín vařil marockou majdu

22. července 2010 v 17:29 | Venca |  I muži mají své kuchařské dny
Včera jsem zabrousil opět do cizokrajných kuchtíkovských vod. Ilča měla říct písmeno a vybrala "M". Inu na výběr tedy přišla maďarská nebo marocká kuchyně. A pač maďarská zrovna není žádná exotika, tak vyhrálo Maroko.

Vymyslel jsem (nebo spíše našel na netu) báječný recept na bezejmenné marocké jídlo z mrtvé krávy :) Hovězí jsem ještě nikdy nedělal ani nekupoval, tak to byla vážně výzva.

Nákup surovin byl srandovní... mrtvá zadní kráva byla v pohodě jen mě překvapilo, jak dneska krávy drahé. Pak přišlo na řadu koření... garam masala, kurkuma a kayenský pepř. Barvama to všechno hrálo a já se začal obávat, že to bude žhnout na jazyku. Ještě koupit cherry... to byl celkem problém... kvůli 2dc do jídla jsem musel koupit lahev sladkého vinného moku, ale tak věřím, že se to zpracuje. Pak ještě suché červené, zvolil jsem Merlot. Hmm, vařit s Merlotem, to je buržoustní :D A loupaná rajčata v nálevu.

Bylo kurevské vedro a mě se do vaření vůbec nechtělo, ale touha ukuchtit tu specialitu byla silnější, tudíž jsem si pěkně stoupl ke sporáku a dal se do díla. Maso na kostky osolit a opepřit, osmahnout na oleji, vyndat, olej dolít, osmahnout cibuli, přidat česnek, kayenský pepř, masalu, kurkumu, nadrcený mín, osmažit (nelekejte se, pač se to strašně připaluje), sůl taky dát, stačí trocha, potom tam nasypat hromadu hrozinek! a zalejváme vínečkem a přidáme trochu cherry... upozorňuji, že to neskutečně vonííííí :) Šoupneme tam loupaná rajčata i s nálevem a mícháme. Jo ještě si udělejte hovězí vývar, ale ne z toho osmaženého masa, nevím, tak 2 šálky a přilijte. Až to začně bublat, tak tam hodíme maso i se šťávou a vaříme skoro 2 hodinky, než kráva změkne. Mezitím se vyvoní celý barák a vy můžete usosávat omáčku. Pálí... ale moc příjemně a pálivost se rychle ztrácí, hlavně to nepřehnat s kayenským pepřem. Za 2 hodiny je maso měkké, omáčka zhoustla a má takovou sytě červenohnědou barvu, žádné UHO. Jako přílohu člověk musí volit jedině polystyrenové kuličky tedy kus kus (to by jinak nebylo Maroko). Ty se jen zalejí vodou a jsou za 5 minut, jo samozřejmě trocha oleje, aby se to moc nelepilo.

K pití si uděláme základní marocký drink tedy zelený čaj, totálně přeslazený, do kterého dáme hromadu čerstvé máty. Nejlepší volba je klasický tuareg.

Dobrou chuť... :oP
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ilči Ilči | 25. července 2010 v 16:48 | Reagovat

A nutno říct, že to bylo bááááječný! Mňam! Dala bych si zas...

2 muschak muschak | Web | 25. července 2010 v 20:50 | Reagovat

:) Já jsem věděl, že nakonec zkončíš u toho kus-kusu.

3 Venca Venca | 26. července 2010 v 12:15 | Reagovat

nebyla jiná možnost... ale není to tak hrozný, vlastně to nemá žádnou chuť, jen to vypadá jak polystyren :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama