Marocký letní pseudo salát - Schlada

29. července 2010 v 20:25 | Venca |  I muži mají své kuchařské dny
Tak dneska druhý jídelní článek. První byl vzpomínkový a druhý je ještě plný dojmů.

Rozhodl jsem se udělat nějaký letní pokrm. A jelikož obvykle dělávám jen hlavní jídlo, tak jsem si usmyslel salát. On to ve skutečnosti není tak úplně salát, ale říkejme tomu třeba salát.


Jelikož mé okouzlení marockou kuchyní ještě nevyprchalo, opět jsem tam zabrousil. Zvolil jsem velmi jednoduchý, levný a poměrně rychlý pokrm, který se nazývá schlada.

Nákup zvládnem za chvíli, tedy pokud jako já nepřemýšlíte o citronech, které se Vám nechtějí kupovat v sítce, ale potřebujete prostě extra citrony zvlášť a musíte kvůli tomu jít na tržnici, kde obejdete všechny stánky a zjistíte, že citrony nikde nemaj. Každopádně pokud na tu tržnici půjdete rovnou, tak tam seženete vše potřebné - zelené papriky, rajčata a česnek.

Koření naprosto v pohodě - sladká a pálivá paprika, mletý římský kmín, sůl a pepř.
Co dělá toto jídlo marockým je vrcholná specialita - nakládané citrony v solném nálevu. To je věc v marockých jídlech poměrně běžná. Ovšem v ČR je to záležitost naprosto nesehnatelná. Tedy alespoň pokud se z ničeho nic rozhodnete připravovat jídlo, kde tohle musí být.

Nakládané solné citronky se dají v pohodě udělat doma. Jenže! Použít se dají až po měsíci. Inu, ač nerad, trochu jsem zaimprovizoval a připravil si rychlo citrony jinak. Používá se kůra, tudíž si nastrouháte tenké proužky a hodíte je do vařící solné vody. Není to asi košér jako při použití kůry z naložených, ale holt když to jinak nejde, tak to jinak nejde. Mimochodem v Maroku to považují za delikatesu, mně to přijde fakt nechutné, ale jako slanokyselá ingredience to plní svůj účel :)

Tak zpátky k vaření. Papriky odsemeníme (nebo jak se tomu říká :)), nakrájíme na větší plátky a orestujeme až budou černé, slupkou nahoru. Orestujeme víceméně bez oleje, protože se z toho udělá jinak rozblemcaná šlichta. Až budou černé, tak sundáme, dáme vychladnout, seškrábeme černotu a nakrájíme na tenké plátky. Mezitím si ve vroucí vodě uvaříme rajčata, po pár minutách odstavíme a oloupeme. Rozkrojíme, vyndáme vnitřek a zbytek nahrubo posekáme. Dáme k paprice a pěkně do lednice. Jo ještě bych zapomněl, proložíme to na plátky nakrájeným česnekem.

Pohoda ne :)

Teď přijde na řadu jednoduchá zálivka - olivový olej, citronovou šťávu, tak 2-3 lžíce jak kdo rád, obě mleté papriky (lžíce sladké, čtvrka lžicí pálivé, jak kdo rád), špetku kmínu, sůl a pepř. Mícháme, mícháme :)

Do vychladlého papriko-rajčatového mišmaše přilejeme zálivku, promísíme a připravíme na servírování. Na talíř se k tomu přidají slané citronové pruhy a petrželka.

Upozorňuji, že toto není jídlo pro pány. Protože pánové se z takového zeleninového kedru nenají. :) Ale pokud chcete oslnit mlsnou ženu, tak je to báječný recept.

Zvládl jsem to i výjimečně vyfotit, pač na zeleninu se zrovna dvakrát s oblibou nevrhám, ale jinak je to moc dobré.  ;)

Schlada
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lucie Lucie | Web | 29. července 2010 v 20:41 | Reagovat

Ajaj, toto vypadá dobře:-)

2 Venca Venca | 30. července 2010 v 0:38 | Reagovat

byl jsem rád hlavně za ten letní look :)

3 Rýža Rýža | Web | 30. července 2010 v 13:06 | Reagovat

Hm, papriky a rajčata, tak tím bys mě moc neuctil:))

4 Rýža Rýža | Web | 30. července 2010 v 13:07 | Reagovat

mimochodem, blogový návrat?:) To už se můžeš i přihlásit do Ákáčka:)

5 vencisak vencisak | 30. července 2010 v 14:45 | Reagovat

Asi jo, v posledních týdnech mě to blogování zase baví, téměr jako kdysi, snad mé chutě vydrží :)

nevím, jestli se tam budu přihlašovat, ani nevím, jak se to dělá... no zkusit bych to mohl :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama