Paella - el amor a primera degustación

29. července 2010 v 11:09 | Venca |  I muži mají své kuchařské dny
Miluji paellu. Bez jakýchkoli skrupulí se veřejně přiznávám. Poprvé jsem jí ochutnal před 2 roky. Můj kamarád je zcestovalý a pozval nás na večeři. Ke zcestovalosti totiž přidal i kuchařský um a vše, co pod jeho rukou vznikne, je naprosto vynikající. Měl jsem neskutečnou rýmu a naprosto nic jsem necítil. Tak si představte, jaké to je jíst bez chuti. Každopádně jsem konstatoval, že tohle musí být naprosto vynikající.


Uplynuly dva roky a já jsem od mluvení přešel k činům. Rozhodl jsem se, že se naučím tento pokrm připravit. Paella je španělské národní jídlo. Paelly je bezpočetně mnoho druhů a dá se říct, že každá rodina jej připravuje podle sebe. Obecně za tu nejtradičnější paellu se považuje paella valenciana, označovaná dle kraje (města), která dala tomuto pokrmu vzniknout. Pak je to paella de marisco, forma, která obsahuje velké množství různých mořských potvor a pak je to ona paella mixta - co dům dal, různá kombinace masa, zeleniny, mořských obludek a pod.

Každá paella má stejný základ a některé ingedience, které nesmí chybět. Je to pokrm z rýže (asi jediný pokrm z rýže, který mám vážně rád :D). Tudíž fajn potřebujem rýži. Krátkozrnnou. A pak potřebujeme šafrán, žádné náhražky, žádnou kurkumu, nic podobného, prostě šafrán! Šafrán nejde v kuchyni naprosto ničím nahradit! Hm, shánějte si v neděli dopoledne v Olomouci šafrán :D To se rovná naprostému zázraku, tudíž první rada, nevařte paellu v neděli v Olomouci pokud předem nemáte koupený šafrán.

Jakožto správný botanik odbočím. Šafrán jako koření je naprosto fascinující záležitost. Španělsko patří k největším pěstitelům šafránu (Crocus sativus) na světě. Získat z rostlin koření je obtížné, jelikož se sbírají pouze zralé blizny (stigmata croci). Abychom to nějak kvantifikovali, uvádí se, že na 1kg koření se musí nasbírat 100 000 blizen, což znamená oškubat zhruba 33 tis. rostlin. Vše se samozřejmě odráží v ceně. Tudíž v českých obchodech stojí 1 gram šafránu zhruba 80-150 Kč!!! Upozorňuji 1 gram. Berte to jako investici do gurmánství a jako ocenění neskutečné práce sběraček na polích, který den co den namáhají své hřbety. Samozřejmě, že lidem se nechce platit takové horentní sumy, a tak lidé hledají podivné náhražky jako je kardamon a saflor, což cosi ze světlice barvířské. No, obětujete raděj stovku za šafrán :)

Kde jsem to skončil. Máme rýži, máme šafrán. OK. Jdeme na zbytek nákupu - cibule, česnek, paprika, rajčata, hrášek, fazolové lusky a žampiony. Zelenina zdárně za náma. Potřebujeme hodně masa. Půl kg vepře, kuřecí maso. Dělal jsem jen z kuřecích špalíčků, bohatě stačí. Pak potřebujem mořské potvory, ale nemusí být, to je spíše na vás... pokud jo, koupíme krevety a mušle. Osobně jsem se spokojil s kalamáry, ale pokud chcete provětrat peněženku, tak na jídle rozhodně nešetřete.

Dokupte olivový olej a něco na vývar. Vývaru bude potřeba hodně a musí být silný, tudíž se podle toho zařiďte. A ne žádný zeleninový, pěkně z masa!

OK. Jdeme vařit. Paella se dělá v obrovské ploché pánvi. Správně takové nízké a veliké. Paella je jídlo pro celou rodinu, často na několik dní. Jelikož máme wok, tak na to používáme wok, který je naprosto báječný, jen není plochý, ale na druhou stranu se toho do něj hodně vejde. :D
Nejdřív maso, prase na kostky, kuře taky, mé ozkoušené špalíčky nechat v celku. Rozehřejem olej v pánvi, osmažíme maso s cibulí, česnekem a žampiony. Osolíme, opepříme. Teď se tam přidávaj mořské potvory, to už záleží, co jste si koupili, raci, krevety a mušle se předem vaří. Pak se to vyloupe a nahází se to do pánve. Nyní podlijeme vývarem, ne že tam nalijete všechcen! A dusíme. Následuje důležitá součást bobkové listy, takže se nebojte a šoupněte tam 3, 4 kousky. Tak, přidáme propláchlou rýži, rejže se předem nevaří. Šoupnem tam teda rýži a konečně okořeníme šafránem. Pozor je extrémně aromatický, tudíž se podle toho zařiďte. Přiměřeně, přiměřeně... Rýže začně maximálně kynout a vývar mizet, tudíž občas dolejeme, výsledkem nemá být žádná plovoucí majda, ale kompaktní pokrm, tak ne že to utopíte.

Mezitím si vedle na pánvi osmahnem papriku, hrášek, rajčata a fazolové lusky. Podlijem vývarem, chvíli dusíme a pak to pěkně šoupnem do pánve.

Taaaak. Všechno máme v jedné pánvi. Rýže je měkká, pokrm nabývá do výšky. Necháme jej odpočívat v teple a na povrchu jej uhňácáme do hladka. Pánev nyní váží asi tak 100 kilo a přichází důležitá a estetická část vaření. Budeme zdobit. Tudíž na povrch si můžem nakrájet měsíčky citronu, dát tam mušle, kusy raka nebo opéct chorizo, tedy prestižní španělskou klobásku. Musí to prostě vypadat nádherně, skvostně a tak, že ve strávnících to po těch třech hodinách čekání bude vzbuzovat touhu k jídlu.

Na stůl se servíruje celá obrovská pánev. A pije se k tomu třeba pivo. :D

Přeji dobrou chuť.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Wendulka Wendulka | Web | 29. července 2010 v 11:17 | Reagovat

Mňam mňam :))

Ahojky nerada píšu reklamy, tato soutěž se netýká blog.cz. Byla bych ale moc ráda, kdyby jsi mi zahlasoval(a) a to tady:http://zena.centrum.cz/vsechny-jsme-modelky/?m=1501&i=1
Stačí jen kliknout na DÁT HLAS a pak vypsat email, to je vše. Prosím, zabere ti to je chviličku a mně hodně pomůžeš. Na oplátku ti ráda hlásnu, kde budeš chtít, stačí jen napsat na blog. Díky mooc, měj se krásně paa :o)

2 Rýža Rýža | Web | 29. července 2010 v 14:53 | Reagovat

Rýža nemůže jíst rýžu:D

3 vencisak vencisak | Web | 29. července 2010 v 20:55 | Reagovat

[2]: kanibalismus je občas tolerovatelný :)

4 Monuš Monuš | Web | 31. července 2010 v 22:30 | Reagovat

To zní dobře. Ale mé nervy by to asi neustály :D

5 vencisak vencisak | Web | 1. srpna 2010 v 23:43 | Reagovat

[4]: musíš si je vytrénovat :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama