Vendelínovy činsko-thajské nudlové variace

7. srpna 2010 v 19:41 | Venca |  I muži mají své kuchařské dny
Dnes se nás po dlouhé době opět sešlo ppovícero. Máme návštěvu a tak jsem opět mohl uplatnit trochu kulinářského umu. Tedy pokud není troufalé to nazývat umem. :) Jelikož jsem vařil pro 5 lidí a chtělo to něco rychlého a mega velkého, zvolil jsem své osvědčené nudle. Češi tomu mají v oblibě říkat čína (byť převážně s rýží), já tomu říkám nudle. Je to výstižnější, protože nudle zde nefigurují jako příloha, nýbrž jako hlavní chod.


Tak se na to podíváme. Prvotní investice do přípravy takových pokrmů je poměrně vysoká. Na druhou stranu se vyplatí a je dlouhodobá.
V první řadě doporučuji si koupit wok pánev. Zkoušel jsem to na klasických pánvích a není to ono, nebude to ono, nemůže to být ono. Vaření ve woku je naprosto fantastické, rychlé, pohodlné, pro hodně osob. Vaří se stylem "hoď to tam" a to je prostě báječné.

Další věci, které stojí si za to pořídit jsou sójové omáčky... alespoň 2, lépe 3 druhy. Opět doporučuju zapomenout na nějaké české ošlešky, majdy, opičí kapky od Vitany a pod. Výtečné je samozřejmě kupovat omáčky z místa původu tedy z východoasijských zemí jako Čína, Thajsko nebo Japonsko. Ceny se pohybují od 80-400 Kč a takové dle mého soudu dobré jsou Kikkoman, Yamasa, Tamari či Tandoori. Dobré je mít doma nějakou tmavou, světlou a třeba houbovou sójovku.

Tak u omáček ještě zůstaneme. Dobré a zajímavé nudle se jimi ochucují, jak jinak. Sójovka je ovšem málo. Používám k tomu thajské omáčky z řady Exotic food od Tandoori, které nejsou vůbec drahé a jsou dovozové přímo z Thajska. Zde je poměrně na Vás, jakou zvolíte kombinaci. Osobně pro ty dnešní nudle to byla ústřicová omáčka (tu používám pořád) v kombinaci se sladko-pálivou mango omáčkou (ta má jednak říz, a jednak řádný kulinářský šmrnc). K zahození není ani švestková omáčka.

Poslední surovinou, kterou je třeba mít doma nebo rozhodně během nákupu nezanedbat jsou nudle. Nudlí je naprosto nepřeberné množství. Jsou typické pro čínskou kuchyni a jelikož je to země veliká, dala světu nudlí naprosto požehnaně. Asi nebudu rozebírat, sám se v tom 2x nevyznám. Důležité je zapomenout na čínské polívky, nudle z Kauflandu, které jsou naprosto hovadské a trochu se porozhlídnout po obchodech. Mě se nejvíce osvědčily pšeničné nudle ,  které seženete v Albertu, jsou thajské výroby, stojej 20cku, jsou v balení po čtyřech kostkách, na smažení jsou báječné a hlavně jsou kulaté a široké tak akorát. Rýžové nudle jsou nic moc, dělají cucky, jsou příliš jemné a nebo jsou placaté a špatně se smaží. Vzniká z toho podivná šlichta, jsou rozhodně lepší třeba do polévek.

Máme tedy vše potřebné :) Univerzální recept vlastně neexistuje. Jídlo samo o sobě je docela málo tučné, docela hodně zdravé. Já samozřejmě zdravou stránku nevynechávám, ale mám raděj nudle mastnější. :oP

Jdem nakoupit zbytek surovin - kuřecí prsa, žampiony nebo hlívu, mrkev, pórek, česnek, cibuli, můžete aj zelí, někdo dává arašídy (mě to osobně nechutná).

Kuřecí maso nakrájíme na nudle a dáme naložit do kořenící směsi a proložíme plátky česneku. Necháme aspoň několik hodin. Na woku rozehřejeme olej vhodíme tam naložené maso i s marinádou a zprudka osmažíme. Zeleninu si nakrájíme. Zapomeňte na ten ohavný český způsob krájení na kostičky, na titěrné kousky. Nebojte se mít žampiony na plátky, mrkev podélně na tenké proužky, cibuli na srpky. Tak, existují teď dva způsoby. Zeleninu smažíme zvlášť nebo společně s masem. Já jsem líný, smažím společně. Tudíž naházím tam houby, mrkev a cibuli a zprudka restuji s masem. Mezitím přidám světlou a houbovou omáčku, proliju ústřícovou omáčkou, v rozumném množství dám mangovou omáčku. Zamíchejte a ochutnejte sos. Dle chuti osolte a opepřete. Jiné koření se nemusí vůbec používat. Zelenina by neměla být rozblemcaná, vše by se mělo stát v rychlosti, mrkev změknout, ale nic by nemělo ztratit svou chuť. Nakonec přídáme pórek.

Mezitím si v osolené a vroucí vodě uděláme nudle. Vaří se velmi velmi krátce do 5 minut. Podle toho, jak dlouho je vodě necháme, tak budou vypadat smažené. Krátce povařené jsou potom křupavé, déle vařené jsou měkké.

Vodu slijeme a do hrnce dáme trochu oleje. Na pánvi si rozpálíme olej a hodíme tama nudle. Ochucujeme až na pánvi. Používám pouze sójovou omáčku, tmavou, velmi silnou, ale stačí opravdu jen trochu. Orestované nudle hodíme do woku a promícháme se směsí. Servírujeme celý wok, ať si nandá každý dle hladu :)

K pití jsou skvělé různé džusy, které se blbě shání, v čínských restauracích mají třeba liči džus. Skvěle podtrhuje chuť. Po jídle se podává digestiv.

Dobrou chuť.

nudle

2
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lucie Lucie | Web | 7. srpna 2010 v 19:45 | Reagovat

To vypadá přesně jako od číňanů, já to tak nikdy neuměla...
Ne, tak jasně, někdo kečup rád nemá, ale jako to je spíš jen tak pro inspiraci, CO vařit, ne JAK vařit...:-)

2 Lucie Lucie | Web | 7. srpna 2010 v 20:00 | Reagovat

Žižkovo náměstí, jo, vím, který ťamani...já je zkusím, děkuju:-) Já miluju tofu a míchanou zeleninu u Pandy, toho bych snědla kila tý zeleniny, proč já to neumím tak udělat! Nevíš, co je to za fígl, že ji maj tak dobrou? Bych tam zašla a poručila si kýbl zeleniny, ale oni jsou neradi, když si k tomu nebereš přílohu, takže bych musela i kýbl nudlí.

3 Lucie Lucie | Web | 7. srpna 2010 v 20:06 | Reagovat

Já na to koukala a nic jsem tam neviděla...fakt,nevím...jednou jsem na ně čuměla, jak to dělají a normálně tam hodili zeleninu do pánve (první fígl - skvělá pánev), pak tam přidaj asi tři omáčky (druhej fígl - omáčky) a dělaj to jen chviličku (třetí fígl - neudusit zeleninu k smrti). A ta ústřicová omáčka chutná jak? Asi hodně slaný, co?

4 Lucie Lucie | Web | 7. srpna 2010 v 20:18 | Reagovat

Že bych to vyměnila za svíčkovou?:-) Po medu, jéje, já jsem na med alergická, tak tu nemůžu. Díky za info:-)

5 Shariony Shariony | Web | 1. září 2010 v 20:08 | Reagovat

Uááh, né, fotky jsi sem dávat neměl, to vypadá taaak lákavě! Snědla bych to hned, mňam mňam mňam!!! Jen bych si asi nejdřív měla koupit tu wok pánev a taky sójové omáčky, nemám ani jedno..:-O

6 Vencisak Vencisak | 4. září 2010 v 9:42 | Reagovat

wok není ani tak moc drahej, takové lepší se daj sehnat od 600,- výš... v pánvích se nevyznám, ale myslím, že to ještě jde. :D

7 Nobody Nobody | Web | 5. dubna 2011 v 11:59 | Reagovat

Za trest si stokrát napíšu: Už nikdy nebudu procházet Vénovy články o jídle. Bože, já mam na to takovou chuť! Aúúúúú. :D

8 vencisak vencisak | Web | 5. dubna 2011 v 15:02 | Reagovat

no koukám, že se doma pěkně nudíš, když už ses dostala až sem :)

9 Nobody Nobody | Web | 5. dubna 2011 v 15:43 | Reagovat

[8]: Nojo, nemoc je hrozná věc. Ven nesmíš, drahouš pracuje a na icq taky nikdo není. Tak si čtu, mám chutě a lituju, že mám rohlíkovou dietu.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama