Bramborové gattó neb Itálie nejsou jen těstoviny

30. října 2010 v 15:42 | Venca |  I muži mají své kuchařské dny
Dneska se mi nechtělo vůbec vařit, neměl jsem nápady a ani chuť. Navíc jsem nemohl dělat žádnou šílenou exotiku, pač opilecké žaludky mojich strávníků by příval orientu nemusely unést. :)

Skončil jsem tedy v Itálii a připravil jednoduchý bramborový koláč, kterému Italové říkaj Gattó di Patate a Francouzi gateau. Pochází z oblasti kolem Neapole a je to velmi jednoduché a střídmé jídlo, které se v zásadě dá upravovat, jak se vám zlíbí a dá se jíst horké i vychladlé. Trocha jsem ho vytunningoval, trocha někde ubral, prostě stvořil jej k obrazu svému.


V krámu si tudíž pořiďte hromadu brambor, nevím, no to záleží pro kolik lidí. Dále listový špenát, ano ano, vaříme s touto báječnou, syrovou zeleninou. Dále žampiony, mozzarellu, uzený sýr, šunku (doporučil bych nějakou výraznou, ideální by samozřejmě byla parmská, ale zase se tak přes kapsu plácat nemusíte), nezapomeňte dokoupit muškátový oříšek (mletý), pokud doma nemáte, a pokud vám zbudou nějaké peníze, doporučuji koupit pravé parmigiano reggiano.

Brambory uvaříme ve slupce, následně slupku oloupeme a brambory rozšťoucháme s máslem a třeba posekanou petrželí. Nemusíte vyloženě na kaši, jak se vám chce. Jo, kdydněte do toho ještě vejce, příp. osolte.

Mezitím si v páře zpaříme špenát. Vzniklou špenátovou kejdu posekáme. A na másle si orestujeme žampiony a šoupnem je ke špenátu. Přidáme nastrouhanou mozzarellu a uzený sýr, nakrájenou šunku, osolíme, opepříme, přídáme špetku až větší špetku muškátového oříšku. Prosím vás, nepřežeňte to, je dost aromatický. Tak hezky to promísíme.

Následně vezměte pekáč, jakéhokoli tvaru, rozhodně však vyššího vzrůstu. Vymažte máslem, posypte strouhankou. Položte první vrstvu bramborové majdy. Na ní položte vrstu nádivkové majdy. Následně to je na vás, kolik vrstev chccete, tak klasika, buď další brambor a pak nádivka. Dělal jsem jen jednu vrstvu nádivky, takže potom už jen jednu vrstvu brambor. Celé to hezky proložte kousky másla a zasypte strouhankou. Případně ještě posypte parmezánem.

Dejte do trouby a pečte tak půl hodiny na nevím 180°C.
Podávejte teplé či studené, alde rozhodně nezapomeňte na sklenku dobrého svěžího bílého vína.

Buongusto!

gatto


gatto 2
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 AjA AjA | Web | 31. října 2010 v 23:23 | Reagovat

jen mala oprava jazykove malo talentovane osoby, ktera v Italii (bohuzel) nejaky cas pobyvala :D - ten delikatesni syr se jmenuje parmigiano reggiano - tak jak je to v textu napsano ted, by se to cetlo uplne jinac....

a bezlepkove gattó (neznám to slovo, nejblizsi jazykova zvukova spodoba je arigató :)) asi hned zitra vyzkousim

(PS: zvladla jsem ten prispevek dostatecne intelektualne na vysi, jak je tady zvykem, nebo musim jeste pilovat? :))

2 Venca Venca | 1. listopadu 2010 v 8:54 | Reagovat

Ajo díky, přiznám se, že se mi ten parmezán nechtěl hledat, tak já si to poctivě opravím... jinak to jídlo by se mělo jmenovat Gatto di Patate

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama