Poires au vin - podzimní dezerty v alkoholickém opojení

29. října 2010 v 9:57 | Venca |  I muži mají své kuchařské dny
Není nad to si připravit nějaké to jednoduché mlsání v podzimním duchu. Koho by furt bavilo kupovat zákusky, péct dorty a pod., když stačí vlastně tak málo a máme efektní postkávový desert, při jehož výrobě vyvoníme celý byt vínem a hruškami.


Dneska tu zanechám stopu v podobě Hrušek na víně. Jak název ukazuje, budem potřebovat hrušky a víno. Nejlépe tvrdší hrušky (žádné máslovky) a červené víno (Vavřinec, Portugal, jak je libo).

Hrušky oloupeme, ale necháme na nich stopku (na to nezapomeňte, je tam důležitá). Dáme do hrnce a zalijeme litrem červeného vína, které ještě poředíme s čtvrt litrem vody. Přidáme jednu celou skořici a nějakou výraznější chilli papričku.

Oloupané hrušky vaříme. Záleží na tom, jak máte velké hrušky, ale 20 min. by mohlo stačit, stačí do nich píchnout špejlí, jestli už jsou měkké. Následně hrušky vyjmeme a dáme vychladit.... náš vinný odvárek stále vaříme, ochutnejte, jestli už chytnul pikantní chilli-skořicovou chuť a pokud jo, tak chilli i skořici vyjměte.

Potřebujete docílit hutného, až mírně sirupového stavu vinného nálevu. Takže přidáme hromady moučkového cukru a vyvaříme víno až na čtvrtinu celkového objemu. Následně necháme tento lák vychladit.

Servírujeme tedy oboje vychlazené. Hrušku přelijeme sirupem. Držíme za sťopku a ojíždíme jí lžičkou. :D

Dobrou chuť.

hrušky
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Albert Pes Albert Pes | Web | 29. října 2010 v 13:00 | Reagovat

Aneb když se botanik nudí... Merde, většinou se nedostanu dál než ke spuštění pressostroje po ránu.

2 Venca Venca | 29. října 2010 v 15:24 | Reagovat

och, to si mi neměl psát... za ranní presso bych i slzu ukápl :D

3 AjA AjA | Web | 31. října 2010 v 23:29 | Reagovat

dodam podobny recept z katalanske kuchyně....

zlutemu jablku jonagold serizneme prdelku, vydlabeme jadrinec, soupneme na plech a do dirky vznikle nasypeme lzicku krystalu cukru a dolejeme konakem (portskym, nebo necim podobnym) prikrejeme prdelku soupneme do trouby a cca 20 minut peceme... bastime jen tak, enbo se slehackou

okorenit lze taktez skorici, kardamonem ci necim podobnym ale nemusi se to :D

4 Rýža Rýža | Web | 1. listopadu 2010 v 6:32 | Reagovat

No, existují věci, kterými bys mě nejspíš neuctil - a tohle je jedna z nich:) My, se starou školou od babičky si rači upečem nějakou echt buchétku:)

PS. Doufám, že přijedeš na návštěvu až se přestěhuju! Kolaudace je třeba;)

5 vencisak vencisak | 1. listopadu 2010 v 9:37 | Reagovat

[3]: super AA, ozkouším, díky :)

[4]: no neboj se, nedám na českou kuchyni dopustit, pro mě je to vrchol blaženosti, ale sám to vařit neumím, tak zkouším všelicos jiného :)

jasan, přijedu :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama