Mousse au chocolat

5. prosince 2010 v 17:41 | Venca |  I muži mají své kuchařské dny
Víte, co vám řeknu. Za dnešní dezertový počin může Albert Pes, který si vzal na mušku Francouze a mě to podvědomě nutí vařit francouzské pokrmy, protože prostě francouzská žrádla jsou vrcholně delikátní. Může také za to, že mě teď bolí břicho z toho neustálého ujídání a olizování prstů, které musím do toho neustále strkat.



Takže dneska to bude dezert. Hlavní žrádlo bylo prase, ale Frantíci moc prase nedělaj, tak to nechám být a přejdu k dezertu.

Francouzi mají snad nejvíce dezertů na světě. Nač si vzpomenete, sladké, slané, teplé, studené, řídké, husté a nebo pěnové. A pěnový jsem dělal dnes já. Jak již napovídá název mousse - pěna; au chocolat - čokoládová. Jinak příprav dezertů typu mousse je naprosto nepřeberné množství a tohle je jen drobounká inspirace.

Recept je to naprosto jednoduchý a levný a maximálně tučný. Stačí na to tři řádné tabulky hořké čokolády, trocha másla, smetana na šlehání, 8 vajec, cukr a nějaké sarapatičky na ozdobu.

Tož čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Amatéři jako já mají jeden zásadní problém. Čokoláda se nechce rozpustit! Vědec botanik je naprosto zaskočen a neví si rady. Ono totiž to chce nějaký tuk, koho by to napadlo. Takže k čokoládě nezapomeňte kydnout čtvrtku másla. Mezitím si oddělte 4 žloutky a 8 bílků (tudíž 4 žloutky vyhoďte nebo zpracujte jinak a jinde). Žloutky našlehejte s trochou cukru a přilijte tři lžíce šlehačky (nebo lžic pět a další tři vypijte :oP). Zvlášť vyšlehejte bílky také s trochou cukru.

Roztavenou čokoládu dejte do mísy a vmíchejte žloutky. Následně vmísíte i bílky. Kašlete na ten ženský přístup dělání bábovek, kdy ženy tak něžně bílek promíchaj. Prostě to tam zakvrdlejte. A je to! Strčte do lednice vychladnout. Pěna pěkně ztuhne.

Nic víc, nic míň, snadné jako facka. Doporučuji kombinovat s rybízem, kontrastní kyselá chuť k sladkému je naprosto uchvacující.

Bon apetit.

mousse
mousse2
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 AjA AjA | Web | 5. prosince 2010 v 18:35 | Reagovat

a jete tam vidim matu... teda ale rici o receptu, kde potrebujes tri tabulky cokolady a osm vajec, ze je levny :D:D:D ja jsem klesla hloubeji, nez lecktery student, koukam :))))

2 vencisak vencisak | 5. prosince 2010 v 18:57 | Reagovat

tož, však se vejdeš do stovky, dneska jsem kupoval Figaro čokoládu za 11Kč/ks, 25 Kč vejce, 20 Kč šlehačka, rybíz domácí zamražený, máta vypěstována, no neber to... taková příprava paelly přijde na dobré 300 a víc :)

3 Andrea Andrea | Web | 5. prosince 2010 v 19:49 | Reagovat

jako nedelni dezer varivam puding.... pytlik 1,90 a mleko v lepsim pripade 9,90....trocha plynu... a kdyz se jeste joooo rozsoupnu tak piskot, nejake zbytkove ovoce nebo dzem, ale zaklad vyjde na tri koruny
:)))

4 Albert Pes Albert Pes | Web | 5. prosince 2010 v 20:44 | Reagovat

Cha! Jestli jsem tě alespoň ex negativo namotivoval k vytvoření takovéhoto zákusku, nemáš si nač stěžovat... Pěkný!

5 Rýža Rýža | Web | 5. prosince 2010 v 20:49 | Reagovat

Si myslím že s našlehaným bílkem by to bylo ještě víc nadýchanější! ... a bez těch neestetických bublinek:)

6 Rýža Rýža | Web | 5. prosince 2010 v 20:51 | Reagovat

Jakože s vmíchaným ala ženská myslím, aby nedošlo k nějaké špatné interpretaci mého předchozího komentáře:D

7 Venca Venca | 5. prosince 2010 v 21:16 | Reagovat

[3]: tož proti pudingu ani slovo,... ale nevím, proč by lidé měli šetřit zrovna na jídle, je to ohromná škoda, přichází o spousty zajímavých chutí. Nejvíce mě vytáčí ty studentské stránky "Recepty za 30 Kč"... odporné, nechutné, nepoživatelné!

[4]: no pravda, však si téměř nestěžuji, to kdybys viděl, jak si stěžovat umím :D

[5]: nj, nj, chlapy chtěj ale bublinky! :D Navíc ty velké při okrajích jsou žďoubance od ochutnávání a jinak samozřejmě pěna bublinky mít má, malé, ale přeci :)

8 Venca Venca | 5. prosince 2010 v 21:16 | Reagovat

* chlapi :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama