Mexiko za 10 min. - Guacamole

21. března 2011 v 19:09 | Venca |  I muži mají své kuchařské dny
Už jsme tu dlouho neměli nějakou chutnost. Nj, je čas to trochu napravit. Dnes to bude rychlovka, mexická, jemně pálivá... k tomu nevzhledné konzistence a podivné barvy. Řeč bude o jednom základním pokrmu mexické kuchyně, kterýse nazývá Guacamole.


V Mexiku je tak běžné jako u nás hm hm hm třeba řízek s bramborem. V Mexiku se jí už od dob Aztéků a do Evropy se tento pokrm dostal někdy v 16. století za dob španělských conquistadorů. Ovšem není to hlavní pokrm, nýbrž slouží jako dip. Tedy jako omáčka, příloha, ale dá se zakusovat i třeba s nachos nebo nějakým dobrým pečivem.

Co bude potřeba. Dvě zralá avokáda, rajčata, cibule, česnek, chilli paprička nejlépe mexické jalapeno, sůl, pepř, limeta a nesmírně důležitá surovina, bez které nejede vlak - čerstvý nebo sušený mletý koriandr.

Příprava netrvá dýl jak 10 min. Avokáda rozpůlíme, vydlabeme a másloidní hmotu rozhňahňáme vidličkou. Prosím vás, nemixujte a dejte si tu snadnou práci s rozmačkáváním. Avokádo samo o sobě nemá téměř žádnou chuť. Snad jen trochu nádech po oříšcích - pokud jste tedy dostatečně sensibilní. K hmotě přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, pár stroužků česneku, nakrájejte rajčata, nějakou prestižní chilli papričku (nebo víc, záleží, jak máte rádi pálivou chuť), zakápněte trochou limetové šťávy (aby vám hmota nezhnědla), osolte, opepřete a přidejte koriandr, který dipu dodá tu správnou chuť. Pozor koriandr je velmi specifický, tudíž to nepřežeňte.

Podávejte k masu nebo nachos nebo k pečivu. A samozřejmě prolejte hrdlem zkvašený mok nebo tequilu ;)

Buen gusto!

PS: Za nevzhlednou estetiku se omlouvám, ale nějak se mi s tím nechtělo šolíchat.


 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 AjA AjA | Web | 22. března 2011 v 19:46 | Reagovat

jen opravím malinký překlepek, jsou to conquistadoři - odvozeno od slova conquistar (dobývat) a odtud tedy i slovo reconquista :)

a taky se podělím o jednu informaci, která mne s ohledem na avokádo překvapila, ale tebe jako botanika samozřejmě nechává klidným... mne šokovalo, že je to OVOCE (ano, když jsem seznala, že česky je to hruškovec, tak jsem se uklidnila)

a pro zastánce vegetariánské stravy - je doporučován jako vhodná náhražka produktů z masa, neb obsahuje mnoho nenasycených mastných kyselin!

a jinak guacamole,mňaaaam a  takové fajitas con quacamole.... hmmmmmm

2 vencisak vencisak | Web | 22. března 2011 v 22:54 | Reagovat

díky za připomínky, to se musí opravit, kort když se snažím o to se trocha naučit španělsky :)

nj, to jsou věci... boj mezi ovocem a zeleninou je věčný :))

3 Rýža Rýža | Web | 23. března 2011 v 8:33 | Reagovat

A já myslela, že to bude něco hudebního :)) A ona jakási zelená plkta, jak by to pojmenovala naše babička:D

4 vencisak vencisak | Web | 23. března 2011 v 20:59 | Reagovat

nj, tak snad příště! :D

5 SiamskyMag SiamskyMag | 22. května 2011 v 20:52 | Reagovat

Vypadá to fakt děsivě..
Ale kupodivu jsem na to dostala chuť..(!?) .)

6 vencisak vencisak | Web | 22. května 2011 v 20:57 | Reagovat

[5]: jojo, je to asi nejmíň estetické jídlo, co jsem kdy ukuchtil, ale tím jak je hnusné napohled, je každý zvědav, jak chutná :)) tedy silné povahy určitě :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama