Chilli com Feijão Preto - portugalská žranice za pár minut

5. října 2011 v 14:28 | Venca |  I muži mají své kuchařské dny
Tohle jídlo mám tuze rád. Z několika důvodů. Krom toho, že se vždycky totálně přejím, tak je hotové za pár minut, stojí pár korun a tuze krásně voní. Navíc to je jídlo pánské, tedy správně megalomanské a dělá se stylem "hoď tam toho co nejvíc."



Název portugalského pokrmu je snadno přeložitelný jako chilli s černými fazolemi a vystihuje téměř vše podstatné, co k přípravě potřebujem. Pokrm bych označil jako jídlo pro chudé, žádné exotické suroviny, základem jsou fazole a mleté maso. Nám je z restaurací známý spíše pokrm chilli com carne, ale zpátky k pokrmu portugalskému.

Co sehnat předem. Mleté maso, černé fazole, cibuli, rajčata či protlak, chilli papričky, římský! kmín, (hovězí vývar), (mletý tymián).

Na pánvi rozehřejem máslovo-olivovoolejový základ, na kterém osmahnem cibuli a přidáme půl kila mletého masa. Až bude vše pěkně osmahlé přidáme na drobno pokrájená rajčata a kydnem do toho velký rajčatový protlak, chvíli vaříme a přidáme den předem naložené fazole ve značném množství nebo teda když není nazbyt dvě konzervy červených fazolí. Zalejem hovězím vývarem, ale jde to i bez něj.

Přidáme římský kmín, taková čajová lžička neuškodí. Římský kmín rozhodně nenahrazujte naším klasickým kmínem, má úplně jiné aroma. A koření to jest velmi zajímavé. Rostlina Cuminum cyminum se dnes pěstuje především v jižní Evropě, severní Africe a na blízkém Orientu. Je nedílnou součástí směsi kari, které dává naprosto nezaměnitelné aroma. Takže římský kmín. U nás se dá v pohodě za levno sehnat.

Jídlo by mělo pálit. Tohle obzvlášť, abyste byli nuceni vypít spousty piva. Samozřejmě doporučuji papričky jalapeno, ale tak, pokud nemáte rádi pálivé, stačí jedna, která se v pokrmu téměř vytratí a způsobí jen lehký pocit pálivosti. Samozřejmě osolíme a opepříme.

V různých variacích se přidává ještě mletý tymián, který rozhodně ničemu neuškodí, takže zkuste. Příprava trvá maximálně půl hodiny, záleží co fazole, jestli jsou měkké či nikoli, na to pozor, chroupavé nejsou nic moc.

Finální fáze by měla býti spíše tekutá než hustá. Proto podáváme v hlubokých miskách a přikusujeme čerstvý chléb nebo nachos.

Dobrou chuť.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Peter Cross Peter Cross | Web | 5. října 2011 v 16:32 | Reagovat

No.. Nad jídlem se přeci nemá říkat fuj že.. Ale tohle bych asi fakt nedal. :D

2 uajiii uajiii | Web | 5. října 2011 v 17:20 | Reagovat

Tohle bych mohl každý den, ale obávám se, že bych poté pukl jako nakvašená tykev.

3 uajiii uajiii | Web | 5. října 2011 v 17:21 | Reagovat

[1]: Co kecáš! Holt nevíš, co je hlad!

4 Aleee Aleee | Web | 5. října 2011 v 17:29 | Reagovat

Tak chilli con carne jsem vařila v The Sims a papričky jalapenos pěstuju ve Farmville :-D

5 Ajec Ajec | Web | 5. října 2011 v 20:12 | Reagovat

a moros y cristianos znas? To je typicke kubanske jidlo a je pro jeste chudejsi nebozaky, v podstate jsou to jen cerne fazole uvarene s ryzi a je to mooooc dobre

6 vencisak vencisak | 6. října 2011 v 9:52 | Reagovat

[1]: no fazole nejsou pro každého, to se musí nechat :)

[2]: to bych ti nepřál, takové puknutí z jídla, ale tvé pocity chápu :)

[4]: Alu, musel jsem se tvému komentu huronsky zasmát :D

[5]: teda, ty máš choutky, tak fazole s rýží při připomínají menzovní Bukanýrský pochod, což jsou brambory s těstovinou, pokud se pamatuji a dobré to není vůbec :)))

7 Nobody Nobody | Web | 6. října 2011 v 22:06 | Reagovat

Proč já tenhle článek louskám zrovna v deset večer, když vím, že budu mít zase jenom hlad a zároveň je mi jasný, že si žádný jídlo nemůžu dovolit? :D

Mmmm, voní to až sem. Pikantní jídla, to je moje...

8 vencisak vencisak | Web | 7. října 2011 v 16:35 | Reagovat

[7]: tak to tě upřímně lituju, žes to musela číst tak pozdě v noci, měl jsem obdobný zážitek na blogu slečny z Lyonu, kde jsem si pozdě večer četl o gurmánském tripu :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama