Kuchařské minely

3. listopadu 2011 v 15:51 | Venca |  I muži mají své kuchařské dny
Taky se vám určitě někdy stalo, že jste nějaké jídlo přesolili či připálili. Určitě existují i tací, kteří jídlo spálili natolik, že přijeli hasiči, že Rýžo. :)



A protože mě dneska honila mlsná a zrovna jsem si to štrádoval po Bille, kde na mě ze všech koutků trčelo prefabrikované tiramisu v prášku, tiramisu v jogurtu, tiramisu pomalu ve spreji, rozhodl jsem se, že udělám tiramisu.

Už jsem jeden pokus absolvoval a celkem s úspěchem, i když s výslednou chutí jsem spokojen nebyl. Dnes jsem měl v plánu vyzkoušet krém z ricotty a šlehačky. Tak nevím proč jsem koupil smetanu na šlehání. No budiž. Tak jsem šlehal a šlehal až jsem nic nevyšlehal a nenapadlo mě nic lepšího než do toho kydnout ricottu, aby jsem smetanu ztužil.

Samozřejmě jsem kýženého efektu nedosáhl a nyní mi v misce leží půllitru bílé sračky, se kterou si nevím rady. :D Šlehání šlehačky mi dělá značný problém. Aspoň vím, že se do sladkých jídel nemám pouštět.

Jenže znáte to. Dvakrát nevstoupíš do stejné řeky. Pamatuji se, jak jsem vyráběl čokoládovou pěnu. Která se také šlehá, ale nejprve musíte čokoládu rozpustit. Tož jsem nalámal tři tabulky čokolády na vaření a jal jsem se čokoládu rozpouštět. Ejhle čokoláda se vůbec nerozpouštěla. Vznikl odporný betonový kedr, který obalil vařečku a který rozpuštěnou čokoládu nepřipomínal ani z daleka. Nechápal jsem, co se děje, až přišla na pomoc žena, jež mi prozradila, že se k čokoládě musí dát tuk. Do tak tučné věci jako je čokoláda přidávat tuk, koho by to napadlo?

Žena měla pravdu, čokoláda se rozpustila. :)

V kuchyni často bojuji se sebou samým. Nevím jak vy, ale mě když někdo tvrdí, že takhle to nejde, tak udělám přesně ten postup, který zdánlivě nejde. Žádné babské rady 100 let ozkoušené. Tohle přesně mám s česnekem. Česnek prý při smažení hořkne. S česnekem vařím celou dobu, co vařím a nikdy mi nezhořkl. "Chachá" říkám si. Česnek se dá smažit v pohodě a nevím, kam lidi chodí na to, že tomu tak není.

Až takhle jednou jsem zakoupil velký kus prasete, který jsem se rozhodl upéct. Aby chudák prase dostalo zajímavou chuť, připravil jsem si majdu s různých koření, které jsem společně smažil na pánvičce a do toho jsem rozmačkal česnek. Česnekové silice téměř explozivně zareagovaly na rozžhavený olej a krom odporného zápachu celá moje majda nehorázně zhořkla. :D

Z čehož plyne ponaučení, že by člověk měl přeci jen věřit léty ozkoušeným postupům a přístupům.

Nicméně, zatím se dalo vše celkem s chutí sníst. :))
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Alisa Alisa | Web | 3. listopadu 2011 v 16:18 | Reagovat

Tiež nikdy nepočúvam, čo mi ľudia radia . S čokoládou sa mi stala rovnaká vec, až som sa rozhodla, že ju rozpúšťať na truc nebudem, keď do nej ešte musím pridať ešte viac tuku a s skúsila to s vodou . :D No, nevyšlo . Rovnako ako moje mixovanie kokusu so Salkom . Priateľ mi radil, že ručný mixér s tým nepohne, on nepohol, ja som do toho strčila prst a o dva dni sme maľovali zakrvavenú stenu :D Nehovoriac o tom, že moje jedlo podľa všetkého nemá žiadnu chuť .

2 Nobody Nobody | 3. listopadu 2011 v 16:26 | Reagovat

Jo tak tuk. Hm. Tos to sem taky nemohl prezentovat dřív? Víš kolik úžasnejch čokolád na vaření jsem kvůli svý debilitě seškrabovala z hrnce a házela do koše? :D

Česnek by se totiž vůbec neměl kazit tepelnou úpravou. Syrovej je nejvíc mňamkózní. A ten svěží dech... no nekup to. :)

3 Rýža Rýža | Web | 3. listopadu 2011 v 16:52 | Reagovat

Já to přece udělala kvůli tomu, abych ty pěkné chlapce od hasičů dostala až do bytu:D
Ale teda, je mi záhadou, žes nevyšlehal šlehačku, byla studená? Protože není nic lepšího, než pravá a echt originál šlehačka, ty chemické srajdy ve spreji jsou humus!

4 vencisak vencisak | Web | 4. listopadu 2011 v 14:55 | Reagovat

[1]: ty jsi taky dobrá kuchařinka, jen co je pravda :D ale experimentovat se musí! :)

[2]: už jsem o čokoládě někde psal, špatně čteš mé články, hlava v pejru, nekonetrovaná, pak to taky vypadá :D

[3]: mně to je také záhadou, no byla to smetana, ale psali tam na šlehání :D

5 Nobody Nobody | 4. listopadu 2011 v 16:15 | Reagovat

[4]: I ty brepto! Nepsal. Slova jako čokoláda mi nikdy neujdou, určitě bych si toho všimla a pamatovala si to. :D Koncentrovaná jsem na to dost. :P

6 uajiii uajiii | Web | 5. listopadu 2011 v 8:19 | Reagovat

Ty jsi ale gurmán. Ale s tímhle inovativním přístupem třeba jednoho dne vymyslíš naprosto luxusní recept, se kterým všem vytřeš zrak!

7 pavel pavel | Web | 9. listopadu 2011 v 17:09 | Reagovat

To se mi líbí že taky vaříš, že nejsem s tím na blogu jedinej chlap. Zrovna včera jsem připálil hrách, protože se mi vypařila voda a seděl jsem, jako teď, u počítače. Jdu na václavkovou držkovou, právě jsem je přinesl z lesa.

8 vencisak vencisak | Web | 10. listopadu 2011 v 16:50 | Reagovat

[7]: vaření je super relax, tak když je nálada a je pro koho vařit, není nic lepšího než si stoupnout k plotně, ale občas se holt něco nepovede :)

václavkám zdar, taky bych si dal

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama