Zkus zkus kus kus!

19. ledna 2013 v 18:36 | Venca |  I muži mají své kuchařské dny
Všiml jsem si, že do mé kuchařské rubriky za poslední rok nepřibylo vůbec ale vůbec nic. Ne, že bych se vaření vzdal, spíše mě přestalo bavit se s tím na talíře mrcasit a jídlo následně fotit. Čímž se oddaluje toužebné pokrmu požírání.



Nicméně se musím přiznat, že za ten rok jsem téměř přestal vařit, smažit a péct maso. Naštěstí, mi to nezpůsobuje žádné špatné stavy a vařit, smažit či péct bez masa je taky zajímavé. Čímž nechci, aby si snad někdo myslel, že jsem maso přestal jíst. Chraň Bůh! Též jsem trochu zpohodlněl, pač nesháním, jak šílený, nějakou ingredienci, ale spíše se snažím kuchtit s tím, co dům dá. Což je fajn, jen pozor, aby člověk nezklouzával ke stereotypu.

Dneska jsem vařil svoje oblíbený kuličky kuskusácký. Byť už je v oblíbenosti přeskočil bulgur a tarhoně, kuskus si s radostí dopřeju. Už mám v zásobě několik variací a dnes vám ukážu inovovanou verzi Vendelínova zeleninového kuskusu s jemným smetanovým dipem a mrkvojablečným čatní se zázvorem.

Sežeňte si zeleninu a kuskus. Víc toho třeba není.

Jak se vaří kuskus se dozvíte na obale krabice. Nicméně, aby snad někdo neřekl, že nic nevysvětlím. Nasyp třeba čtvrt krabice do hrnce, pocákej kuskus olejem, osol a zalej horkou vodou. Vody tak trošku nad kuskus. Můžeš promíchat a nech pod poklicí pěkně slehnout.

Mezitím se vrhnem na zeleninovou směs, kterou si uděláme třeba ve woku. Pěkně rychle do křupava. Samozřejmě velká cibule na cancoury, šup do rozpáleného olejomáslového základu. Naškubem plodnice hlívy, mrkev naškrábem na plátky, cuketu na nudličky, pár stroužků česneku na plátky, a pár cherry rajčat. Asi v tomto pořadí přidáme do pánve.

Z koření vlastně nic moc nepotřebujem, sůl, pepř, poprášit kari a přidat chilli papričku, je-li libo. Za takových 10 minut máme hotový kuskus, který zapracujem a dosmažíme spolu se směsí. Popíjíte-li při vaření bílé víno, je na čase se podělit a trochu vína nalejt do pánve. Dodáte tomu řádný šmak.

Tak, pač kuskus se může jevit suše, je fajn jej doplnit o nějaký dip. Nejraděj mám dip ze zakysané smetany. Stačí necelá půlka kelímku, smetanu zakápnem citronem, přidáme sůl, pepř, červenou papriku a hořčici, promícháme a je hotovo.

Aby toho na talíři nebylo málo, pro dnešek jsem připravil pro Čechy klasickou záležitost. Strouhané jabko a mrkev, opět zakáplé citrónem a pro ozvláštnění se strouhaným zázvorem, který tomu dá mnohem zajímavější chuť. Ti, co zázvor nemaj rádi ho tam co? Nedaj!

Voilá, dobrou chuť!


 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Coco Coco | Web | 19. ledna 2013 v 20:02 | Reagovat

To je to nejbožejší jídlo na celé planetě! :) :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama