Systematická polévka Allio Apio

8. února 2013 v 16:41 | Venca |  I muži mají své kuchařské dny
Dneska jsem byl u zubaře. Že prý okluzní kazík. Byl milej, na křesle jsem strávil 1 minutu a 24 sekund, ale zakázal mi jíst. Znáte to. Nicméně celý přešťastný jsem se vydal do marketu nakupovati dobrůtky a suroviny na víkendové vyváření.



Na práci jsem se vysral, ale rostlinstvo mi v hlavě jaksi uvázlo, a tak jsem po dvou hodinách začal vyrábět svou oblíbenou zeleninovou polévku. Polívky mi jdou, gulášová, dršťková, houbová, dýňová, jedna báseň. Nicméně si myslím, že vaření polívek je nuda. Až do chvíle, než si domů pořídíte ruční mixér!!! Ho, ho, ho. Není nad to všechno rozšmelcovat za zvuků ne daleko vzdálených od řvoucí motorové pily, nu v našem moderním případě spíše od předení spokojené kočky.

Každopádně zpět k polívce. Potřebujete si pořídit zástupce dvou rostlinných čeledí. Jedné z třídy jednoděložných, to bude čeleď Alliaceae a druhé z třídy dvouděložných, to bude čeleď Apiaceae. Nic víc, krom oleje (lépe v kombinaci s máslem) a soli třeba není.

Co dál. Všechno nakrájejte a vhoďte do kastrolu, kde to necháte trocha škvařit na oleji. Říkejme tomu třeba pekelná lázeň. Rostlinstvo se zatáhne a zároveň změkne.
Vypadá to asi tak...


- všimněte si barevné pestrosti a zároveň obrovské druhové diverzity reprezentované
Allium cepa
Allium sativum
Allium porrum

Daucus carota
Petroselinum crispum convar. radicosum
Apium graveolens

Nu, nezbývá než zeleninu zalejt vodou a nechat ca 15 minut vařit, než hezky změkne. Pokud se chcete trápit hlady mnohem déle, můžete na mírném plameni zeleninu vařit i více než hodinu. Vznikne skvělý, výrazný lák. Osolíme, opepříme a vložíme do hrnce tyčovej mixér, kterým všechno rozešmelcujeme. Záleží na poměrech voda vs. zelenina, co z toho vznikne. Já mám raděj řidší verzi, ale jak je libo.

Na talíř si to dejte s čím chcete, nejlepší je zakysaná smetana, ale žel tu jsem neměl.

Dobrou chuť si můžete popřát do půl hodiny se vším všady.


 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Lenin Lenin | Web | 8. února 2013 v 17:45 | Reagovat

Miluju krémový zeleninový polívky. A tebe nesnáším, protože mám kvůli tobě chuť a nemám zeleninu. :D

2 Kamm Kamm | Web | 8. února 2013 v 17:49 | Reagovat

Má na konci krásnou barvu, mňam, polívka je grunt, ostatní je špunt.

3 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 8. února 2013 v 18:48 | Reagovat

Jediné polévky, které jím jsou ty, které udělám já :D

4 Teeda Teeda | Web | 8. února 2013 v 20:09 | Reagovat

Ach jo.. člověk aby se šel hned zase najíst.. :D

5 vencisak vencisak | Web | 9. února 2013 v 19:28 | Reagovat

[1]: a co ti brání si dojít nakoupit? :)

[3]: však!

[Smazaný komentář] tak tak, hnedka bych si něco dal, když vidím nafocené jídlo :)

6 Ilča Ilča | 19. února 2013 v 14:43 | Reagovat

Hroutí se mi životní jistoty! No co se dá dělat. Já si na to časem zvyknu :-) Ku receptu - udělala jsem ho kapku botanicky pestřejší, neboť jsem přidala navíc Solanum tuberosum, pár listů Brassica oleracea convar. sabauda a pár kousků oblíbeného Apium graveolens var. dulce. A navrch zcela nebotanicky kapku sladké smetany a malou hromádku parmezánu ;-)

7 vencisak vencisak | Web | 21. února 2013 v 10:49 | Reagovat

[6]: no krásně si to vylepšila, já tam to Solanum mám také, ale pač by mi to kazilo systém, tak jsem ho z popisu vynechal :)))

8 blondplanet blondplanet | Web | 2. dubna 2013 v 13:38 | Reagovat

Vypadá moc dobře :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama