Batát - free, cool a in hlíza na Váš stůl

17. března 2013 v 19:38 | Venca |  I muži mají své kuchařské dny
Kolik Somálců se nají z jednoho batátu?



No zajísté celá vesnice.
A taky dva středoevropské krky. Ale věřím, že kdybyste se chtěli podělit s vícero strávníky, nebude to díky této čupr nutričně výživné a syté hlíze žádný problém.

Batáty jsem chtěl vždycky vyzkoušet, ale vždycky jsem na ně v obchodě koukal s opovržením vycházejícím z neznalosti možné přípravy a chuťových vlastností. V týdnu jsem se hecnul a nesl si v košíku celý jeden batát. Při chůzi v marketu jsem domýšlel, co s ním vlastně budu dělat. Pobral jsem zelené fazolky, cibuli, černá sezamová semínka, zakysanou smetanu a dokoupil thajskou mangovou omáčku, kterou běžně používám ke smaženým nudlím.

Slečna pokladní trochu s mojím krásným načervenalým batátem bojovala. Po pár desítkách sekund pohrdavého zkoumání hlízy se mě zeptala: "To máte tu sladkou bramboru?" Já teda, že jo, byť jsem měl silnou touhu slečnu pokladní poučiti, že brambora to tedy vážně není, a že by si obří nápis "Sladké brambory" měli opravit, že matou zákazníky.

Nu, udržel jsem se a jako zdatný lovec jsem si nesl svou půlkilovou kořist domů.

Rozhodl jsem se, že batát připravím smažený na plátky a proložím jej osmahnutou cibulkou a fazolkami. Výsledek tak estetický nebyl, jak se můžete přesvědčit dole, ale s výslednou chutí jsem byl nadmíru spokojen.

Batát prvně oškrábejte, okamžitě začne hnědnout, tudíž jej vložte do vody a zakápněte citronem. Mezitím pokrájejte cibuli a dejte ji smažit společně s fazolkami na másle. Osolte, přidejte mangovou omáčku (asi nemusí být, ale dodá tomu pálivou chuť a další sladkost) a ke konci přidejte sezamová semínka.

Batát pokrájejte na tenčí plátky a nejlépe zvlášť smažte na másle. Nedoporučuji moc zprudka, pač se vám začne připalovat. Za chvíli máte osmažíno, batát prostě změkně, nezapomeňte osolit. Pokrm si už nastrojte dle libosti.

Batáty konzistencí i vzhledem připomínají brambory. Chuťově jsou moučnější a mnohem a mnohem sladší, tedy pokud se o našich bramborách dá říci, že jsou sladké. V příbuzenském vztahu už nejsou vůbec žádném. Sic pochází ze střední Ameriky, náleží do čeledi svlačcovitých (Convonvulaceae). Mají o trochu vyšší energetické hodnoty než brambory, ale té mnohem vyšší obsah draslíku, vitamínu A, C, a B6. Batáty se dají připravovat na všechny možné způsoby, zapékat, vařit, smažit, jak je libo a jsou prostě vynikající. Jen netradičně sladké.

Výsledný batátový pokrm vypadá nějak takto. :) Doporučuji pokrm se zakysanou smetanou a pro neutralizaci sladkosti podávejte třeba s jablečno-mrkvo-zázvorovým salátem.


 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Nikolas Nikolas | Web | 17. března 2013 v 19:48 | Reagovat

Batáty chci vyzkoušet už taky pěkně dlouho, ale poslední měsíc se dívám snad v každém obchodě, ale nikde je nemají. Kdes je sehnal? :)

2 vencisak vencisak | Web | 17. března 2013 v 19:51 | Reagovat

[1]: Maj je v Albertu. :D

3 Nikolas Nikolas | Web | 17. března 2013 v 19:52 | Reagovat

[2]: Aha, tak to je asi jediný obchod, kam jsem se nešla podívat. :D

4 Lucy Lucy | Web | 17. března 2013 v 19:57 | Reagovat

Hmmm :))

5 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 17. března 2013 v 20:25 | Reagovat

Batát byl mým zeměpisným prokletím. Ani nevím, kolikrát jsem do písemky napsala, že je to hlína (batát - podle vzoru substrát, to je přece jasný, ne...?)

6 Fauvista Fauvista | Web | 17. března 2013 v 21:04 | Reagovat

Výborně. Dnes mohu jít spát s vědomím, že jsem se dozvěděl něco nového. "Batát" bych si asi jinak představil jako nějaké primitivní obydlí.

7 Lenin Lenin | Web | 17. března 2013 v 21:14 | Reagovat

Pod pojmem batát bych si ještě před deseti minutami představila něco, co bych určitě nechtěla jíst. Ale tohle vypadá prima a chutně. :)

Ještě že mi bylo před půl hodinou uvařeno a při svíčkách předloženo, jinak bych tu zase vyla hlady. :D

8 Teeda Teeda | Web | 17. března 2013 v 22:31 | Reagovat

Chvilku jsem uvažovala jestli se jedná o chemický pojem nebo zase něco botanistického. Kulinářská věc by mě ani ve snu nenapadla.
Ale musím tě opravit. Výsledek je podle mě velmi estetický. Fakt. Mám na to chuť! .)

9 wowmanazer wowmanazer | Web | 18. března 2013 v 18:02 | Reagovat

http://www.youtube.com/user/MrGnomica/videos?view=0

10 pan Nedostižný pan Nedostižný | Web | 21. března 2013 v 14:44 | Reagovat

díky tvému komentáři jsem zjistil, že koníčků mám málo a moc se jim nevěnuju, nemam na to čas a to je nejspíš špatně ..
jinak fajn recept, vypadá to chutně ;)

11     | Web | 28. března 2013 v 8:53 | Reagovat

Batáty se pokouším pěstovat, loni z nich nic nebylo, tak snad letos. Jestli ta zima už skončí.

12 Gabi Gabi | Web | 1. dubna 2013 v 14:00 | Reagovat

To vypadá opravdu výborně! Mám taková jídla ráda a myslím, že si to někdy v blízké době udělám k večeři :)

13 uajiii uajiii | 2. dubna 2013 v 8:51 | Reagovat

[11]: já se je jednu dobu taky pokoušel pěstovat, ale pro změnu mi vůbec nevyrostly a ty hlízy se úplně v zemi ztratily. asi je hned sežraly myši, nebo nvm.

14 ay-sha ay-sha | E-mail | Web | 21. dubna 2013 v 11:37 | Reagovat

To je super článek! :-)
Koukni na můj blog- ay-sha.blog.cz

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama