Chłodnik litewski i wesele będzie hejże, hej!

23. srpna 2013 v 19:04 | Venca |  I muži mají své kuchařské dny
Polskou kuchyni má čím dál radši. Především tu vyletněnou. Dospěl jsem k závěru, že polské pokrmy jsou mnohem vizuelně a chuťově výraznější než ty české, na což jsem si z prvu musel zvykat, ale když tomu dá člověk chvilku času, tak si začně pochutnávat. Jste-li v Polsku na výletě, vykašlete se na nějaké čupr restaurace a zajděte si do některého z podniků s označením bar mleczny. Můj favorit je Bar Jacek i Agatka ve Wroclawi na Nowym Targu. Jsou to takové jídelny jako 30 let zpátky, ale maj úžasnou atmosféru a veliký výběr dobrůtek. :)


Dnes si uvaříme vyletněnou polévku.

V Polsku maji tři základní polévky. Źurek - kvašená kyselica, barszcz ukrainski a chłodnik litewski, z čehož můžem usuzovat, že v Polsku nemají polévku téměř žádnou, krom źurku z polského regionu Kujawsko-pomorskie.

No ale zpátky k chłodniku. První, co Čecha překvapí, že je to polévka podávaná za studena. My na to stále nejsme zvyklí a i v tropických vedrech nám na meníčko leckde naservírují horoucí polévku. Chłodnik je dobrou osvěžující variantou, navíc kombinuje řadu surovin, které Češi nemají rádi. Řepa, kopr, kadeřavá petržel. A přitom je to všechno tak dobré a růžové, že to musí chtít jíst Barbie princeznička, stejně jako udřenej dělník.

Nu o chuťových vlastnostech vás přesvědčovat nebudu, prostě si to někde dejte nebo uvařte.

Je třeba:
3 až 4 mladé malé červené řepy (ideálně i s natí)
kopr (hodně)
kadeřavá petržel (málo)
salátová okurka (veliká)
ředkvičky (svazek)
kefír
sůl, pepř
ocet
zakysaná smetana


Řepu oloupejte (nebo pokud máte takové pidi podlouhé řepičky tak ani nemusíte), pokrájejte a dejte vařit na max. 20 minut. Povařenou řepu nechte chvílu vychladnout, trochu odeberte, zbytek rozmixujte na jemno. To, co jste odebrali, zase vraťte, nasekejte kopr, petržel, nastrouhejte okurku. Hezky zamícháme a přidáme aspoň půllitru kefíru (záleží, jak moc ho chcete řídký a růžový :)). Můžete ještě přidat pokrájené ředkvičky. Dochutíme solí, pepřem, zakápnem octem (i balsamico je dobré). Šoupneme výtvor vychladit do lednice (ca 1,5 hod.). Podáváme s vychladlým na tvrdo uvařeným vejcem a můžem k tomu samozřejmě kydnout smetanu, ta nesmí nikde chybět.

Smacznego!



 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Mike Mike | Web | 23. srpna 2013 v 19:37 | Reagovat

No, kdyby to nebylo z červené řepy, tak bych o vaření téhle polévky mohl uvažovat. Ale takhle.....no, přinejmenším to vypadá hezky. xD

2 Otavínka Otavínka | Web | 23. srpna 2013 v 20:11 | Reagovat

Díky za dobrý recept. Určitě si to uděláme. Sice to pak musím rozmixovat, ale mohlo by to být delikatesní.

3 Lenin Lenin | Web | 26. srpna 2013 v 20:29 | Reagovat

Kopr miluju, červenou řepu jim, petržel taky, ale... prostě bych to nejedla. Mám až příliš ráda křečky. ;) :D

4 Teeda Teeda | Web | 26. srpna 2013 v 23:20 | Reagovat

Nejdřív si mě zatraceně zmátl tou smrští polských slovíček, ale nejen že na zmíněných surovinách mi vůbec nic nevadí, ale dokonce to vizuálně vypadá tak nádherně, že si mě absolutně oslnil.
Do této chvíle mi kuchyně této země neasociovala zhola nic. Tohle je skvělý objev. :)

5 vencisak vencisak | Web | 29. srpna 2013 v 11:21 | Reagovat

[4]: tak jsem zvědavý, jestli bude chutnat :))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama