Komunitní zahradničení

25. září 2015 v 20:57 | Venca |  Skutečnosti a netečnosti
Co má člověk před třicítkou dělat ve městě? Už nekouří za bukem, na to je už je stár, honit slevy po Kauflandu, na to je zas mlád. Za to držet se angažovaných lidí, kteří si jsou vědomí, že žijí na konkrétním místě a to místo nemusí být anonymní a nic neříkající, ba co, může dobře sloužit běžným obyvatelům, stejně jako lidem, kteří se rádi hrabou v hlíně - to je nápad hodný daného věku.



My takovou dobrou skupinu urbano-gardeningových angažovanců v Olomouci máme. Heč. Říkají si Za(o)hrada a já jim vloni hrozně moc záviděl, že si v pytlech a starejch pneumatikách a na bývalým ruderálu pěstují svojí zeleninu. No a letos jsem to nenechal náhodě a do komunitní zahrádky se s radostí zapojil. Že moje pěstební výsledky nejsou nejlepší, se čtenáři mohli přesvědčit již v roce 2010. Ovšem značný progres nastal výběrem toho, co budu, resp. budem, že, pěstovat.

(květnové začátky)

Nemůžu přece pěstovat obyčejná rajčátka, pažitku, papriky a pod. To si botanik nemůže dovolit. A tak jsem zvolil strašně alternativní plodiny, jako batolku, malabarský špenát, novozélandský špenát, jedlé chrysantémy a merlíky obrovské. Výhodu mají, že vypadají jak plevel a tudíž lidskému oku nelahodí (prostě vám to nikdo nechodí sklízet). Časem se ukázalo, že nelahodí ani slimákům. Plodiny ostatních pěstitelů podléhaly zkáze a naše špenáty vesele bujely. Bujely tak, že se malabarský špenát začal popínat po novozélandském (nějak jsem netušil, že se popíná) a zároveň zahubil všechny chrysantémy. Merlíky to však vydržely a časem vyrostly do svých obřích rozměrů. No a batolky se vesele batolily, resp. neustále tvořily semena a člověk se nezastavil, aby ohlídal jejich případné šíření do krajiny. Poučení do příštích sezón, dávej pozor na spon.

(Dianka usazena na svém hlídacím místě)

Skvělou akcí byl pohnutek kamarádky Důliny, že nám vytvoří strašáka. Dokonce nezůstalo u planých slibů a její šikovní studenti při některé z kreativních hodin skutečně strašáka stvořili. Je líbezný. Zprvu se jevil jako bezpohlavní, ale pojmenovali jsme ho Dianka. Dianku jsme pěkně usadili do pytle, aby na růst plodin dohlížela. Přes léto se Diance přihodila nehoda. Zřejmě vinou veden jí upadlo oko. Naštěstí jsme ho v bujném porostu listové zeleniny našli. Ale co už, Dianka je naší jednookou královnou.

(Dianka v bujném porostu)

Taky bych chtěl vyzdvihnout, že na komunitní zahrádce se prvotně řeší zahradničení. To víte, třicátníci rodí a vychovávají děti a mě to moc nebaví poslouchat. Jenže na zahrádce mají přednost slimáci, zalévání, sklízení, vaření, ochutnávání, okopávání, sekání a další věci spojené se zahrádkářovým rokem. Je to svým způsobem zábavnější než plíny, zuby, školky a školy.

(Dianku bez oka přerostl merlík obrovský)

Možná by vás zajímalo, co se dá z toho nevzhledného listí vlastně uvařit. Alternativní špenáty se upravují jako špenát mainstreamový a jsou celkem chutné, byť musím uznat, že klasický špenát je lepší. Batolky se jedí za syrova do salátů podobně jako polníček a jsou naprosto delikátní. Chrysantémy zdechly, takže se nechte překvapit příští rok nebo si zajeďte do Japonska, kde se běžně konzumují. A na merlík vám napíšu skvělej recept.

Václavův komunitní salát

- listí z merlíků obrovských, lze použít i merlík všedobr
- rajčata
- kapary
- nakládané česneky v kyselém nálevu
- čerstvý nebo balkánský sýr
- koření za'atar
- olivový olej
- ocet balsamico

Postup:
Vše natrhejte/pokrájejte, smíchejte a pak snězte.


Tak zahradničení zdar.

PS: Kdyby chtěl někdo semínka čtyřboče alias novozélandského špenátu, tak dejte vědět, budu sklízet. ;)
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 25. září 2015 v 21:19 | Reagovat

Já jsem jednou merlík našla na kraji lesíka, tak jsem si ho natrhala :D

Koření za'atar je pro mě novinka, jak chutná?

2 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 25. září 2015 v 21:47 | Reagovat

Teď mi kvůli tomu všemu špenátu hraje v uších jedna sprostonárodní!

Do komunitního zahradničení se chystáme zapojit s klientama, po roční nekomunitní demoverzi...ale oproti tobě máme nízké cíle!:)

3 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 25. září 2015 v 21:54 | Reagovat

Teda oni se chystají :) A ještě jsem chtěla říct, že už vím o plzeňský restauraci, která není ostudou restauračních zařízení! Jmenuje se to Uctívaný Velbloud a mají tam ukrutně dobrou kachničku a skoro stejně tak dobrý srnčí steak!

4 vencisak vencisak | Web | 26. září 2015 v 10:18 | Reagovat

[1]: dost nestandardní stanoviště pro merlíky. .)

zatar je směs koření z Blízkého východu, hodně tymiánu, saturejky a pod., chutná dobře v salátech, ale nedá se slovy popsat chuť, musíš zkusit.

5 vencisak vencisak | Web | 26. září 2015 v 10:19 | Reagovat

[2]: Jaké máte cíle?

A tos jela do Plzně znovu jen tak? :)

6 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 28. září 2015 v 12:59 | Reagovat

[5]: Letos jsme pěstovali rajčata, cukety, okurku a bylinky stejný jako ty v odkazovaným článku, akorát nám umřela i ta máta. A sklidili jsme jenom popraskaný rajčata. Příští sezónu bychom rádi, aby nám popraskala i cuketa a okurka :)

A ne jen tak, na regulérní nepracovní výlet!

7 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 28. září 2015 v 14:46 | Reagovat

...a vlastně všechno nejlepší přeju:)

8 vencisak vencisak | Web | 29. září 2015 v 8:52 | Reagovat

[6]: No vidíš, bez vás by zahrádka nebyla zahrádkou, kdyby bylo více mne podobný. :) Popraskaná rajčata jsou super, bojujete za diskriminovanou "křivou zeleninu". To je teď ve znuděné Praze mezi hipstery hrozně frčí.

Jsem rád, žes Plzni dala druhou šanci, navíc to je město Znouzecnosti, že. :)

A díky za přání. ;)

9 Miloš Miloš | Web | 14. října 2015 v 23:06 | Reagovat

Malabarský špenát, novozélandský špenát - tchyně kdysi zasadila kanadské borůvky, že prý budou mít obzvlášť velké bobule. Nevzešlo z nich však vůbec nic, takže zůstáváme u rajčat, hrášku, okurek, tedy u toho, co si botanik nemůže dovolit pěstovat :)

10 vencisak vencisak | Web | 20. října 2015 v 14:19 | Reagovat

[9]: Ale jsem rád, že takovou zeleninu pěstují jiní, to zas jo!

11 Teeda Teeda | Web | 3. listopadu 2015 v 0:21 | Reagovat

Ale je to velmi dekadentní, ten váš pytel. Botanikům a originalitě zdar. :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama